Alumínium teraszfedés – polikarbonát héjalás

Alumínium teraszfedés

Egy terasz a ház szerves élettere. De ahhoz, hogy valóban jól használható legyen komfortossá kell alakítani. A komfort egy terasz esetében két alapvető tulajdonsággal határozható meg. Az egyik, hogy esőben is használható legyen, azaz valami legyen a fejünk felett, de élvezhessük a kertet és a szabad levegőt. A másik fontos kritérium a teraszfedés kérdésében, hogy ne süljünk meg, azaz a terasz legyen árnyékolt. Az árnyékolása viszont ne menjen a világosság rovására.

Nem szabad megfeledkezni azonban a fenntarthatóságról sem. Ezalatt a szerkezet állagmegóvási igénye értendő. Egy lakásban, házban rengeteg dolog található, amivel évről-évre foglalkozni kell. Az átlag fa szerkezeteket az időjárástól való kitettség függvényében 2-3 évente, szerencsés esetben 5 évente át kell csiszolni és át kell festeni. Ha hosszútávon gondolkodunk teraszfedés esetén, akkor érdemes pácolni és több rétegben lefesteni.

Az acél teraszfedés már egy fokkal jobb alternatíva. Itt a korróziótól kell megóvnunk az anyagot, ami ki van téve UV sugárzásnak, csapadéknak. Ha a felület horganyzáson esik át és utána porfestés kerül rá, akkor nagy lépést tettünk az állagmegóvás felé.

Ha olyan anyagot keresünk, ami könnyű, időjárásálló, jól megmunkálható, akkor a legjobb választás az alumínium. A porfestett alumínium teraszfedés gyakorlatilag örökéletű. Sérülés esetén a festés javítható, a rögzítés az anyagba könnyű és korrózió nélkül megoldható.

Statikai szempontból megbízható alapanyag, uv állósága is megfelelő.

Üveg, polikarbonát

Egy alumínium teraszfedés esetébenl több szempontot érdemes mérlegelni. Mennyire legyen világos a teraszon? Mennyire legyen árnyék? És természetesen, mennyibe kerül a kiválasztott héjalás?

Üveg esetén nagyszilárdságú, edzett esetleg ragasztott üveg jöhet szóba. Egyrészt, hogy ellenálljon pl a jégesőnek, másrészt ha megsérül, törik, akkor ne legyen balesetveszélyes. Az üveg esetében az árnyékolást is meg kell oldani, hiszen csak az esőtől véd meg, alatta még mindig vakító fény és meleg lesz. Fóliás üveg alkalmazása esetén ez a probléma megoldódik, viszont a tető alatt sötét is lesz. Nem szólva arról, hogy az edzett, ragasztott üveg végül többe kerül, mint az egész szerkezet.

Alumínium teraszfedés polikarbonáttal

A polikarbonát előnye, hogy olcsóbb, könnyebb vele dolgozni. Hátránya, hogy eső esetén kopog, jég esetén megsérülhet. Alumínium teraszfedés szerelése esetén viszont könnyű cserélni. Létezik belőle opálos, hőtükrös kivitel, ami a fényt részben átengedi, alatta nem lesz sötét, viszont a napfény hőtartalmát visszaveri, így alatta nem lesz fullasztó meleg.

 

További információt a www.wpc1.hu weboldalon talál.

Education Template