Budapesti télikertek. Szecesszió

Szecessziós télikertek Budapesten

vakok intézete
Télikert a Vakok Intézetében – Bp.

Építészettel, kultúrtörténettel foglalkozó leírásokból tudjuk, hogy a mai értelemben vett télikertek eredetileg a XVI. században jelentek meg Európában. Mégpedig akkor, amikor a gyarmatbirodalmak kialakulása idején a jómódú arisztokraták citrusz- és pálmaféléket kezdtek otthonukban honosítani. Ugyanis megkedvelték a gyarmatokról érkező gyümölcsféléket, fűszernövényeket. És miután a délszaki gyümölcsök  megjelentek a felső tízezerhez tartozók vacsoraasztalán, a kreatívabb főurak (vagy inkább a kertészük?) fejében felmerült, hogy a citrom- és narancsmagvak elültetésével facsemetéket neveljenek rezidenciájuk falai közt. Leginkább a hozzájuk érkező, hasonló társadalmi státusú személyek elkápráztatására és nem leplezett irigységének kiváltására. Így történt, hogy a vendégek megkívánták ezt az akkor még hóbortnak tűnő kedvtelést és maguk is növényritkaságok nevelésébe fogtak palotáikban.
.

És innen már csak egy lépésre volt a nagy ötlet: ne kelljen a narancsfákat a szalonban kerülgetni, létesüljön számukra külön helyiség az épületben, ahol napfényből is több érheti a melegkedvelő növényeket. Így születtek az első télikertek a ködös Albionban és a Lajosok frank birodalmának fényűzői köreiben. Tulajdonosaik felismerték, milyen üdítő érzés a kinti zord téli időjárás közepette délszaki növények alatt időzni.
.

Később más országokban is terjedni kezdett a divat, mi több, számos európai nagyvárosban közületi-közösségi pálmaházakat, télikerteket, oranzsáriumokat is létesítettek, hogy a városlakók a zordabb éghajlat alatt is gyönyörködhessenek a trópusi és szubtrópusi, mediterrán és karibi növényekben.

.

Budapesten jóval később, a szecessziós épületek megjelenése hozta használatba a télikerteket. A stílusra a növényornamentikában való tobzódás a jellemző, így természetesen adódott, hogy a díszes-színes ólomüveg ablakok és kupolák alá tényleges növényeket helyezzenek el.

szecesszió - télikert budapest
Virágornamentika – szecessziós télikertek Magyarországon

.
Számos jelentős építész tervezett olyan házakat Budapesten, amelyeknek szerves része lett a télikert. Néhányuk  még ma is megcsodálható. A legszebbeket ezeken az oldalakon találjuk:

Szecesszió Magyarországon – Télikertépítés Budapest

magyar szecesszió háza
A Magyar Szecesszió Háza

A Magyar Szecesszió Háza. Híres épületek. Télikert építés Budapesten. Építőipari vállalkozások és szolgáltató cégek  Budapesten. Szecessziós építészet, télikert tervezés és gyártás üveg ajtó-ablak készítése télikertépítés céljára, növényház, kupola, pavilon, terasz beépítés, erkély beüvegezése, fűtött üvegház, ingatlan, építés és beszerelés, műanyag ajtó-ablak.

Education Template