Vágókorongok

Leggyakrabban használt vágókorongok

Az általánosan forgalomban levő vágókorongokat vagy köznyelvben flexkorongokat egy hétköznapi munka során fémszerkezetek vágására, csiszolására használják a szakemberek. 

A nyílászáró, árnyékoló beépítés során a vágókorong, sarokcsiszoló általános feladata a redőny lefutók méretre szabása, fúrószárak gyors helyi megélezése, kilincsek tengelyének esetleges leszabása, redőnydobozok, tengelyek, lamellák helyi átszabása. A vágókorong továbbá alkalmas a műanyag elemek leszabásához is, úgymint a toktoldók, párkányok, takarólécek esetén. Az általánosan használt vágókorong méret a kisipari szinten a 115-125mm-es átmérő, 1-1,2mm-es vastagsággal. Nagyobb vágási feladatokhoz, tégla, fal, betonvágáshoz a 230mm-es átmérőjű vágókoronggal felszerelt sarokcsiszolók használatosak

 

Egy vágókorong szerkezete az alábbi elemekből, anyagokból áll össze: 

Furatgyűrű, üvegszövet erősítő, hordozó réteg, préselt, ragasztott vágószemcsék, cimke.

 

Egy vágókorongon az alábbi jelölésekkel találkozhatunk, ami meghatározza a felhasználási körét: Méretek, azaz a vágókorong külső és furatátmérője, illetve vastagsága. Forgási maximum sebesség értéke. Felhasználása, anyagösszetétele, biztonsági jelölések, alak típusa (lapos vagy domború). Vonalkód, termékkód.

 

Sztenderd fém vágókorongok többféle korongvastagságban elérhetők az 1,0mm-től a 2,5-3,0mm-esig. A vastagság és a vágókorong anyagösszetételét a vágandó anyaghoz célszerű igazítani. Minél keményebb anyagot szeretnénk vágni, annál lágyabb anyagú korongot célszerű választani. A fémek vágáskor felkeményedhetnek, ami a vágókorong felmelegedéséhez vezethet. Ez azt eredményezi, hogy a vágókorong beüvegesedik és lecsökken a vágási hatékonysága. Hosszabb vágási feladatnál tehát célszerű félpercenként pár másodperces szünetet tartani, hogy a vágókorong lehűljön.

 

A 2-3mm vastagságú korongok nehezebben melegszenek fel, hosszabb élettartamúak. Az 1-1,5mm-es vágókorong lemez vagy üreges szerkezetek pl csövek vágására ajánlott. Az inox korongok a rozsdamentes acél szerkezetekhez javasoltak, a gyémánt korongok pedig kövek, betonszerkezetek vágásához alkalmazhatók.

 

A vágás során felizzó és szétszóródó fémforgácsok komoly sérüléseket okozhatnak, szembe repülve szakorvosi segítségre szorulhat a dolgozó. Vágókorongok használata mellett ezért nagyon fontos a biztonsági előírások betartása. 

A vágókorongot a darabolandó munkadarabra merőlegesen kell beállítani, ellenkező esetben a korongból darabok pattanhatnak le. Célszerű védőszemüveget és kesztyűt viselni a használatakor. További baleseti forrás, ha a méretet nem megfelelően válasszuk meg. 

A 115mm-es sarokcsiszolóba csak a védőburkolat leszerelése után lehet a 125-ös vagy nagyobb átmérőjű vágókorongot rögzíteni, ami balesetveszélyes.

 

A vágókorongok esetében a minőséget leginkább az élettartammal, a vágási gyorsasággal jellemezhetjük a leggyakrabban. A legtöbb nagy ipari szerszámgyártónak, mint Makita, Metabo, Dewalt, Milwaukee stb… van saját márkás vágókorongja, a név nem feltétlenül párosul az említett minőségi kritériumokkal. A hobbi szegmensből ismert gyártók is produkálnak nagyon jó minőségű vágóeszközöket. Napjainkban jellemző a kínából nyomott áron behozott vágókorong, amik nem minden területen tudnak jól teljesíteni. A nyílászáró-árnyékolás területén előforduló feladatok ellátására illetve az otthoni, alkalomszerű vágási feladatokra azonban gazdaságos alternatívát nyújtanak.

Education Template