Wpc burkolatok szerelése

WPC burkolat

Kültéri járófelület létrehozása esetén többféle felületképzéstre van lehetőség. Többféle szempontot lehet mérlegelni egy burkolattípus, rétegrend kiválasztása esetén. Egyik kérdés a megjelenés, mennyire legyen természetes vagy természetazonos, mennyire szeretnénk, hogy a környezetbeillő legyen. Mennyi karbantartást igényel, mennyire legyen ellenálló a környezeti igénybevételekkel szemben, úgymint eső, fagy, napsütés és mennyire lehet tisztán tartani? És végül kérdés, hogy mennyit kell érte fizetni? És hogy passzol a képbe a wpc burkolat?

Burkolatok típusai

A legtermészetesebb megoldás a természetes gyep kombinációja valamilyen szilárd anyaggal, ami lehet például egy előregyártott beton, így készül a beton gyeprácsos felületképzés. Ez még nem száz százalékig nevezhető burkolatnak. Ha valamilyen konkrét szilárd felületet szeretnénk, akkor szükség lehet egy szilárd betonfelületre, amire járólapot, fa burkolatot esetleg műfüvet vagy wpc burkolat elemeit szereljük.

WPC burkolat fogadófelülete

Wpc választása esetén viszonylag szabad mozgástér van a fogadó szerkezet kialakítására.

A legbiztosabb a szilárd betonfelület építése, erre direkt, dübeles rögzítéssel tudjuk a párnafákat lerögzíteni, amire a wpc burkolat kerül. Itt fontos, hogy a betonfelület egyenletes legyen, lehetőleg kiálló kavicsoktól mentesen.

 

Amennyiben nem kívánunk betonozni, sima, gyepre, termett talajra is van lehetőség a rendszer lefektetésére. Ez a megoldás szintezőlábakat igényel. Ahhoz, hogy a szintezőlábakat hatékonyan tudjuk használni, célszerű egy alumínium alátét párnafa struktúrát alkalmazni, mert ebben az esetben kevesebb szintező talpra lesz szükség. A wpc párnafák erre az alumínium vázrendszerre kerülnek merőlegesen és a burkolatot így tudjuk leszerelni.

 

Épülethez hozzátoldott terasz esetén a betonozásnál egyszerűbb megoldás egy acél vázrendszert készíteni, amire párnafára, vagy kellő sűrűségű acélbordák esetén közvetlenül rögzíthető a wpc burkolat.

 

Ha betonozni és acélvázat építeni sem szeretnénk, akkor megoldás lehet a murvázott felületre történő szerelés is. A felületet kellően le kell vibrálni, úgy, hogy járható legyen, az erre lerakott kompozit párnafák vonalmentén veszik fel a terhelést és kellő ledöngölt murva esetében nem süllyed meg. A párnafák alá célszerű geotextiliát fektetni, hogy a növényzet ne nőljön át a burkolaton. 

Wpc karbantartása

A kompozit anyagok jellemzően jól ellenálnak a csapadéknak vagy a téli fagyoknak. A napsugárzás és az uv az utóbbi években egyre erősebben van jelen. Ez ellen védekezni komoly kihívás. A wpc anyagokhoz létezik többféle ápolóolaj, amivel a szín stabilitása hosszabb távon is fenntartható. Ezek az olajok kiemelik a burkolat szinét és visszatáplálnak némi illóolajat a szerkezetbe, ami meghosszabbítja az anyag élettartamát.

 

Amennyiben wpc burkolat szerelésével, árával, szállítás, szerelésével kapcsolatban további információt szeretne kapni, javasoljuk, látogasson el a forgalmazó weboldalára.

Education Template